Veenendaal
 
Weggooien? Mooi niet!!!

Over het Repair Café in Veenendaal

Het Repair Café Veenendaal is te vinden in buurthuis 't Turfke aan de Zonnebloemstraat 1 in Veenendaal.

Elke derde vrijdagmiddag zitten we in de grote zaal in het buurthuis, de deur staat altijd open.

Als de banner van het Repair Café voor de buitendeur staat, weet je dat de vrijwilligers binnen aan het repareren zijn.

Het Repair Café is een gratis toegankelijk evenement en je kunt er terecht voor kleine reparaties aan bijvoorbeeld elektrische apparaten, speelgoed, kleding en huishoudelijke artikelen (zoals verlichting en meubels) en fietsen. Deskundige vrijwilligers voeren de reparatie uit. 

Bij binnenkomst vraagt onze gastvrouw of je bekend bent met onze huisregels. De gastvrouw stelt je vragen over jouw apparaat en vult dit in op een reparatiebriefje. Om de reparatie uit te kunnen voeren vragen we of je voor de huisregels wilt ondertekenen op dit reparatiebriefje. Deze huisregels zijn bedoeld om duidelijke afspraken te maken over de uit te voeren reparatie door de vrijwilliger.


Als je even moet wachten tot de desbetreffende vrijwilliger beschikbaar is, is er een leestafel met wat boeken over reparaties en klussen en voor kinderen eventueel wat klein speelgoed. De gastvrouw brengt je bij de reparateur. Hij leest het briefje en stelt vragen. Samen ga je aan de reparatie werken. Soms krijg je tips mee voor thuis, wat je zelf kunt doen om het apparaat duurzaam te gebruiken. Na de reparatie lever je het briefje weer in bij de gastvrouw (ontvangst). 

De reparatie is gratis, maar soms moet er een nieuw onderdeel komen, dat betaal je zelf.

Er staat een fooienpot op de tafel bij de ontvangst voor als je behoefte voelt om ons Repair Café te steunen of als je tevreden bent over de reparatie. Wij zijn geheel onafhankelijk, zonder subsidies of fondsen, de vrijwillige bijdragen worden gebruikt voor nieuwe materialen of gereedschap. Momenteel werken we ook met QR codes om mobiel te kunnen betalen.

Geen concurrentie met professionele reparateurs

De landelijke Repair Cafés zijn geen concurrentie voor professionele reparateurs. Met het Repair Café willen organisatoren de mogelijkheid van repareren juist onder de aandacht brengen. Geregeld worden bezoekers doorverwezen naar de professionals die er (nog) zijn.

Verder zijn de bezoekers van het Repair Café, zo leert de ervaring, meestal geen klant van professionele reparateurs. Bezoekers vertellen dat ze kapotte spullen meestal meteen weggooien, omdat ze geen professionele reparateur kunnen vinden of omdat ze reparatie bij een professional te duur vinden. In het Repair Café leren de bezoekers dat er alternatieven zijn voor weggooien en dat repareren vaak een heel goede optie is.

Het Repair Café Veenendaal wil een bijdrage leveren aan het duurzaam omgaan met spullen en zo de afvalberg verkleinen.

Daarnaast is het ontmoeten van buurtgenoten en vrijwilligers een belangrijke doelstelling.

Zelf vrijwilliger worden?

Uiteraard is iedereen welkom om ook zelf aan het Repair Café mee te werken. Ben je handig in reparaties, heb je een bepaalde expertise (metaalbewerking, houtbewerking, elektra, naaien/kledingreparatie) of wil je graag als gastheer/gastvrouw meewerken, dan ben je van harte uitgenodigd. Neem dan contact met ons op via de mail Repair Café of beter nog, kom gewoon eens naar het Repair Café!