Veenendaal
 
Weggooien? Mooi niet!!!

Wat is een Repair Café?


Repair Cafés zijn gratis toegankelijke bijeenkomsten die draaien om (samen) repareren. Op de locatie waar het Repair Café wordt gehouden, is gereedschap en materiaal aanwezig om alle mogelijke reparaties uit te voeren. Van elektrische apparaten, kleding, gebruiksvoorwerpen, video- en geluidsapparatuur tot speelgoed et cetera. Er zijn deskundige vrijwilligers aanwezig met reparatiekennis en -vaardigheden op allerlei terreinen. 

Bezoekers nemen van thuis kapotte spullen mee. In het Repair Café gaan ze samen met de deskundigen aan de slag. Zo valt er altijd wat te leren. Wie niets heeft om te repareren, is welkom voor een praatje of een kopje koffie of thee. Of gaat helpen bij een reparatie van iemand anders. Je kunt ook altijd inspiratie op doen aan de leestafel waar boeken over repareren en klussen ter inzage liggen.

Waarom een Repair Café?

In Nederland gooien we ontzettend veel weg. Ook apparaten waar bijna niets mis mee is en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zouden zijn.  Veel mensen weten niet meer hoe je zo'n eenvoudige reparatie zelf kunt doen. Reparatiekennis verdwijnt snel. Dat is een bedreiging voor een duurzame toekomst en voor de circulaire economie, waar grondstoffen telkens opnieuw kunnen worden gebruikt.

Toch zijn er mensen die deze praktische kennis nog wel bezitten! Zij zetten hun kennis en vaardigheden in om kleine reparaties uit te voeren. Ook geven ze adviezen mee om zélf kleine reparaties uit te voeren. 

Spullen worden zo langer gebruikt en hoeven niet te worden weggegooid. De hoeveelheid grondstoffen en energie die nodig is om nieuwe producten te maken, wordt beperkt. Evenals de CO2-uitstoot. Want bij het fabriceren van nieuwe producten – en het recyclen van oude – komt CO2 vrij.

In het Repair Café leren mensen op een andere manier naar hun spullen te kijken. En er opnieuw de waarde van in te zien. Op deze manier draagt het Repair Café bij aan een mentaliteitsverandering. Die is noodzakelijk om mensen enthousiast te maken voor een duurzame samenleving.

Maar bovenal wil het Repair Café laten zien dat (samen) repareren leuk is!

Van wie is het idee afkomstig?
Het Repair Café is een initiatief van Martine Postma, zij bedacht het Repair Café, een ontmoetingsplaats in de buurt waar men met hulp van vrijwilligers eigen kapotte spullen kan (leren) repareren.

Martine Postma zet zich sinds 2007 op allerlei manieren in voor duurzaamheid op lokaal niveau. Het eerste Repair Café organiseerde zij op 18 oktober 2009 in Amsterdam-West. Het was een groot succes. Het succes van dit eerste Repair Café inspireerde bewoners van andere wijken in Amsterdam om zelf een Repair Café in hun buurt op te zetten.

Dat was voor Martine aanleiding om Stichting Repair Café op te richten. Deze stichting, intussen bekend als Stichting Repair Café International, biedt sinds 2011 ondersteuning aan vrijwilligers in binnen- en buitenland die zelf een Repair Café willen beginnen. Meer weten? Lees Martines boek Weggooien? Mooi niet! of nodig haar uit voor een lezing bij jouw bedrijf of organisatie.

Hoe organiseer ik mijn eigen Repair Café?

Stichting Repair Café International in Amsterdam ondersteunt lokale groepen in heel Nederland bij het opstarten van hun eigen lokale Repair Café. Ook Repair Café Veenendaal is opgestart met steun van de Stichting! 

Op Repair Café lees je hoe ook jij in jouw gemeente een Repair Café kunt beginnen.